Friday 10 October 2008

Munch blir «Munch»

Gamle Aker kirke, 1881, olje på papp. Munch-museet.



Munch blir «Munch»
Kunstneriske strategier 1880 - 1892
10. oktober 2008 - 11. januar 2009
Sted: Munch-Museet
Utstillingen omfatter mer enn 200 arbeider av Edvard Munch, i hovedsak malerier, men også tegninger.

Velvillighet fra offentlige og private utlånere har vært bemerkelsesverdig. Over 100 malerier er lånt inn fra mer enn 60 ulike eiere i Norge, andre europeiske land og USA. Enkelte har ikke vært vist offentlig siden Munchs levetid. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og Bergen Kunstmuseum bidrar med svært betydelige utlån.


Den fullt illustrerte utstillingskatalogen Munch blir "Munch". Kunstneriske strategier 1880-1892 på ca. 335 s. presenterer og diskuterer utstillingskonseptet i flere artikler og med utfyllende dokumentarstoff. Det er bidragsytere fra Universitetet i Oslo, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, internasjonale Munch-spesialister og museets fagstab.
Den kostnadskrevende utstillingen støttes med betydelige beløp av en av Munch-museets hovedsponsorer, Camillo Eitzen & Co ASA. Et større beløp er gitt av Jacob Stolt-Nielsen. Bidrag fra Sparebankstiftelsen DnB NOR, Color Line og Erik Langaker har også vært vesentlige. Kunstsamlingenes institutt for vitenskapelig forskning har bidratt med et stort beløp. Institusjonen Fritt Ord støtter katalogens produksjon. Vesentlige prosjektmidler dekkes av Oslo kommune.


Utstillingen retter søkelyset mot Munchs utvikling som kunstner fra de tidlige læreår på 1880-tallet og til han fremstår som en selvbevisst og selvstendig kunstner i 1890-årene. Da han i 1880 som 17-åring bestemte seg for å bli kunstner visste ingen at han skulle ende opp som verdensberømt. Vi ønsker å undersøke hvilke erfaringer og valg som bidro til at han kunne utvikle seg til den han ble. Hvordan gikk en usedvanlig begavet og ambisiøs ung mann fram for å finne et individuelt uttrykk og identitet i en tid hvor kunstnerisk individualitet og originalitet ble identifisert med genialitet? Hvilke strategier brukte Munch for å etablere identitet både i sitt kunstneriske uttrykk og i rollen som kunstner? Utstillingens struktur er todelt ut fra denne problematikken.


Utforskingen av Munchs etablering av kunstnerisk identitet og strategi er valgt for å markere en viktig begivenhet ved Munch-museet. Høsten 2008 utgis en oeuvrekatalog over Edvard Munchs malerier. Det omfattende arbeidet med katalogen utføres av et forskerteam ledet av førstekonservator Gerd Woll ved Munch-museet og gjennomføres i samarbeide med Galleri Kaare Berntsen i Oslo og Galleri Faurschau i København. Munch-museets store mønstring av malerier og tegninger fra Munchs tidlige kunstnerkarriere vil inngå i feiringen av denne viktige publikasjonen.




_______________________________________________________

ArtNews • nettavis med nyheter fra norsk og internasjonal kunst.
epostadresse • post(at)myartspace.no
Ansvarlig redaktør : • Geirr Tangstad-Holdal