Saturday 27 September 2008

Bergen Kunstmuseums venner 100 år

Lars Hertervig: Stavanger sett fra Våland, 1865

Igår, fredag 26. september åpnet jubileumsutstillingen for Bergen Kunstmuseums Venner. 100-årsjubileet markeres med en utstilling av utvalgte verk og med en bok om foreningens virksomhet, skrevet av Reidar Storaas.

Kunstmuseets venneforening ble etablert for å kunne supplere museets kunstsamling med verdifulle verk, og for å skape et sosialt miljø i tilknytning til opplevelse av billedkunst. I løpet av sine 100 år har foreningen tilført museet over 200 kunstverk som har utfylt et tomrom i museets samling. Blant de viktigste er verk av kunstnere som J. C. Dahl, Peder Balke, Lars Hertervig, Allart van Everdingen, Paul Cezanne, Bård Breivik, Marianne Bratteli og Irma Salo Jæger.

Det aller første bildet som ble gitt til billedgalleriet var Eyolf Soots portrett av Bjørnstjerne Bjørnson. Det var i 1911.
"Foreningen til Billedgalleriets forøkelse", som det offisielle navnet var da den ble stiftet 29. oktober 1908. Navnet har endret seg opp gjennom årene, men formålet står fast: å skaffe god kunst til byens kunstmuseum.

I går kveld kunne avdelingsdirektør Audun Eckhoff motta enda en gave - det 195. verket innkjøpt av museets kunstvenner.

Audun Eckhoff er selv med i venneforeningens innkjøpskomité og det ble slått fast i statuttene allerede i 1908 at «intet kunstverk kan indkjøpes uten at Billedgalleriets bestyrer er enig i kjøpet».

Venneforeningens leder, Anne G. Thomassen, forteller at de legger vekt på å anskaffe arbeider som supplerer samlingen i Bergen Kunstmuseum. Det kan være å gå dypere inn i et kunstnerskap, eller skaffe arbeider av en kunstner som museet ikke har fra før.

- Innkjøpene er det aller kjekkeste, sier Thomassen, men hun trekker også frem aktiviteter som medlemsmøter, ekskursjoner og omvisninger.

- Jeg har ønsket å fokusere på innholdet i kunsten, få opp den kunstfaglige kompetansen hos medlemmene og komme litt vekk fra det selskapelige, sier lederen.

www.bergenartmuseum.no
_______________________________________________________

ArtNews • nettavis med nyheter fra norsk og internasjonal kunst.
epostadresse • post(at)myartspace.no
Ansvarlig redaktør : • Geirr Tangstad-Holdal