Wednesday 24 September 2008

Surrealismen

Salvador Domenec Felip Jacint Dalí Domenech (11. maj 1904 - 23. januar 1989) var en spansk maler (af surrealisme) og skulptør. Han har blandt andet malet "Reflections of elephants"

Surrealisterne samledes i troen på det virkeligt virkelige, det surreelle – det overvirkelige.

Surrealismen kædes først og fremmest sammen med den freudianske og jungianske psykoanalyses gennembrud, der satte seksualdriften og det ubevidste i centrum. Men det var ikke kun frisættelsen af det enkelte individ, der interesserede surrealisterne. Sjælelivets ubevidste drømme og begær skulle virke som drivkraft i en ændring af hele samfundet, der var præget af borgerskabets fornuftige og moralske levevis.

Paris var kunstverdenens absolutte centrum i starten af det 20. århundrede, og herfra bredte også surrealismen sig, fra 1920erne og frem, til resten af Europa. Herhjemme blev så forskellige kunstnere som Wilhelm Freddie og Richard Mortensen fascineret af de nye tanker, ligeledes gjorde flere af de kunstnere, der senere samledes omkring CoBrA.

Fra Wikipedia:

Surrealisme er en kunstnerisk stilperiode i Europa 1924-. I Danmark 1930-. Kunstretningen gengiver det underbevidste symbolsk.

Med den Freudianske og Jungianske Psykoanalyses gennembrud i begyndelsen af det 20. århundrede som en del af det moderne gennembrud opstår der nye retninger indenfor kunsten. En af disse retninger er surrealismen. Surrealisterne ønsker at igennem deres kunst at udstille både deres egne private drømme, fantasier, ubeviste seksuelle drifter men også storbyens, kapitalismens og den senere 1. Verdenskrigs vanvid og absurditet. På den måde er surrealisternes kunst en skarp kritisk kommentar vendt imod den fremvoksende industrielle kapitalismes rationalismetyranni fordi de udstiller menneskets dyriske drifter. Mange Surrealister var Reformsocialister eller revolutionære Marxister der igennem deres kunst forsøgte at vælte det pæne borgerskabs fornuftskultur og muliggøre en ”surrealistisk” tilværelses hvor man frit kan udtrykke sine lyster uden kapitalismens sociale fornedring eller rationalismens behovsundertrykkelse. På den måde henter den surrealistiske bevægelse indenfor kunsten inspiration fra et mix af ideer fra både Marxismen frontfigur Karl Marx og Psykoanalysens stormester Sigmund Freud. Surrealisterne var meget optaget af at slå et slag for en ”friere” seksualitet, som vi kender det i dag, ganske som samtidens kulturradikale.

Surrealisternes forbindelse til den freudianske psykoanalyse kom allertydeligst til udtryk da den franske forfatter André Breton (1896-1966) skrev surrealisternes litterære manifest (Manifeste du surréalisme fra 1924). Heri skrev han at det er kunstnerens fornemste opgave at udforske sit eget ubeviste og vise det igennem sin kunst. Endvidere skriver André Breton også: ”Surrealismen brygger på troen på den højere virkelighed bag visse former for associationer, som før surrealismen var forblevet upåagtet; på drømmens almagt og tankens uegennyttige leg.”

Den verdenskendte surrealistiske maler Salvador Dali malede mange forunderlige billeder i denne stilperiode.
_______________________________________________________

ArtNews • nettavis med nyheter fra norsk og internasjonal kunst.
epostadresse • post(at)myartspace.no
Ansvarlig redaktør : • Geirr Tangstad-Holdal