Thursday 11 September 2008

Oslo: Astrup Fearnley-museet åpner Andy Warhol-utstilling

Andy Warhol Self Portrait
Andy Warhol (født Andrew Warhola 6. august 1928 i Pennsylvania, død 22. februar 1987 i New York) var en amerikansk kunstner. Han ble raskt den ledende skikkelsen blant popkunstnerne på 1960-tallet, og regnes i dag som en av de mest betydningsfulle kunstnere fra forrige århundre. Warhol hentet inspirasjon fra reklame- og moteverdenen, alminnelige gjenstander i amerikansk kultur, og i de senere år også fra fotografier.

Når Astrup Fearnley-museet lørdag åpner sin Andy Warhol-utstilling, er det med sjeldne bilder verdt milliarder fra det verdensberømte popkunst-ikonet.

Andy Warhols banebrytende bilder kommer for første gang til Norge som en egen utstilling.44 berømte bilder fra 1962 til 1984 skal stilles ut fra førstkommende lørdag. Noen av dem har ikke blitt vist offentlig på flere år

Et av verkene som fattet interesse på dagens visning var Andy Warhols noe spesielle politiske plakat med daværende presidentkandidat Richard Nixon avbildet - med grønmalt ansikt.- Warhol ble bedt om å støtte presidentvalgkampen til McGovern. Men istedenfor å lage et flott portrett av McGovern, lager han et bilde av rivalen Richard Nixon. Så skriver han «Vote McGovern» nederst i bildet og signerer det, kommenterer museumsdirektør Kvaran.

Andy Warhols familie var immigranter fra Slovakia. Han viste tidlig tegn på kunstnerisk talent, og utdannet seg til reklametegner ved Carnegie Institute i Pittsburgh. Han flyttet til New York i 1949, hvor han skapte seg et navn innen illustrasjon og reklame.
Warhol ble etterhvert en kjent figur i New Yorks glamorøse utelivsmiljø, hvor han frekventerte kjente nattklubber som Studio 54. Han var åpenlyst homofil, noe som fremdeles var uvanlig for mediapersonligheter på 1960-tallet. Warhol ble en celebritet på linje med underholdningsindustriens største stjerner, og i likhet med den samtidige Joseph Beuys i Europa kan det ofte være vanskelig å skille verk og person i hans arbeider. Warhol skal ha vært nærmest besatt av både egen og andres berømmelse, og det enorme mediefokuset på hans person kan ha vært noe av årsaken til at han i 1968 ble skutt og nesten drept av en sinnsforvirret kvinne, Valerie Solanas. Solanas var en av mange personer med løs tilknytning til The Factory, Warhols studio i New York, og hun forklarte i ettertid at hun opplevde at Warhol dominerte personligheten hennes. Warhol ble sterkt svekket etter denne episoden, og selv om han fortsatte å produsere kunst (bl.a. i samarbeid med maleren Jean-Michel Basquiat), var den mest produktive og nyskapende delen av hans karriere over.

Les også: Warhol-kunst for milliarder stilles ut i Oslo

Kilde: Wikipedia
_______________________________________________________

ArtNews • nettavis med nyheter fra norsk og internasjonal kunst.
epostadresse • post(at)myartspace.no
Ansvarlig redaktør : • Geirr Tangstad-Holdal