Thursday 25 September 2008

MOSS: Marian Heyerdahls utstilling "The Terracotta Woman"


En kvinne som blir voldtatt av fiendtlige styrker, men må føde barnet og blir utstøtt fra sitt samfunn.
En barnesoldat i tidlige tenår som dreper flere enn han kan telle.

DET ER TO av bildene og inntrykkene man sitter igjen med etter å ha besøkt Marian Heyerdahls utstilling "The Terracotta Woman" i Momentum Kunsthall i Moss. Utstillingen har vakt stor internasjonal oppmerksomhet, men er nesten ikke blitt nevnt i norske riksmedier, skriver redaktør i Aftenposten Knut Olav Åmås.

Snart er det for sent å se den, søndag er siste visningsdag.

Xian er verdensberømt for Terrakottakriger-museet. Den arkeologiske utgravningen av disse skulpturene avdekket en hær mannlige krigere. Prosjektet The Terracotta Woman er kunstneren Marian Heyerdahls fortolkning av de berømte krigerne fra Xian, en omforming av dem til kvinner. Hun fokuserer på kvinners universelle arv som ofre for krigens grusomheter, og ettersom historien repeterer seg selv kommenterer prosjektet også samtidige politiske spørsmål.

Feminin sårbarhet og styrke er inkorporert i den maskuline makten terrakottakrigerne innehar. Ved å omforme forsiden av terrakottakrigerne, og legge til objekter og symboler, skaper kunstneren en konseptuell tilnærming som gir rom for nye fortolkninger og forståelser for den menneskelige eksistens. Ved å appropriere den kinesiske kulturarv og inkorporere samtidskunsten, smelter kunstneren sammen fortid, nåtid og fremtid. Hver av figurene er løst fra sine kulturelle bånd og gitt en human sjel betrakteren kan identifisere seg med.

The Terracotta Woman ble presentert i februar 2007 i Bejing på 798 Space, og i april 2007 på Wocef Biennale i Seoul, Korea. Kinesiske medier viste en overstrømmende interesse for The Terracotta Woman, en 50 minutter lang dokumentar om prosjektet vil bli vist i september 2008 av Shaanxi TV i Kina. Prosjektet har også fått internasjonal omtale blant annet gjennom Associated Press, NTB og Reuters International, i tillegg til spesielle innslag i NRK, SVT, DR og RAI Italia.

Til utstillingen er det produsert en bok med tekster av den norske utenriksministeren Jonas Gahr Støre, den italienske kunsthistoriker Lorella Scacco, den kinesiske kunstkritiker og kurator Wang Baoju fra Today Art Museum i Beijing og direktør Dag Aak Sveinar fra Punkt Ø. Boken inkluderer bilder fra utstillingen på 798 Space i Bejing.
Gå inn på http://www.mheyerdahl.com/ for foto fra utstillingen.

Les mer av Åmås artikkel i Aftenposten: Det stille skriket
_______________________________________________________

ArtNews • nettavis med nyheter fra norsk og internasjonal kunst.
epostadresse • post(at)myartspace.no
Ansvarlig redaktør : • Geirr Tangstad-Holdal