Wednesday 24 September 2008

NTNUs utdannelse i Kunstkritikk og kulturformidling - ikke tilstrekkelig bakgrunn for å skape gode kritikere

KAN MAN UTDANNE SEG til å bli en god kunstkritiker?
Her maleriet "KongenPåHaugen", som var et av bildene under sommerens kunstutstilling i Lofoten, malt av Geirr Tangstad-Holdal

Kunstkritikkmiljøene mener NTNUs utdannelse i Kunstkritikk og kulturformidling ikke er tilstrekkelig bakgrunn for å skape gode kritikere.


- Man har en lang vei å gå etter endt utdanning. I tillegg til faglig ballast, må man ha solid kjennskap til kunstfeltet og trening i å publisere for offentligheten, sier nestleder i kritikerlaget Marit Paasche til Under Dusken.

Hun får støtte fra blant andre Lena Lindgren, kulturredaktør i Morgenbladet. Lindgren fremhever viktigheten av et ønske om å formidle og oversette kunst til et stort publikum, og poengterer at ikke alle kan bli gode kritikere. Hun mener en mastergrad i kunsthistorie, koblet med rett holdning og erfaring er en sikrere vei til å bli en god kunstkritiker.


Også Adresseavisens kulturredaktør Stein Slettebakk Wangen er skeptisk til at man kan utdanne gode kunstkritikere. Han fremhever, i likhet med Lindgren og Paasche, hvor viktig erfaring er for den som skal jobbe i feltet.

Mastergradsutdanningen i Kunstkritikk og kulturformidling ble startet opp i fjor høst, og ingen er derfor foreløpig ferdig uteksaminert fra studiet.
_______________________________________________________

ArtNews • nettavis med nyheter fra norsk og internasjonal kunst.
epostadresse • post(at)myartspace.no
Ansvarlig redaktør : • Geirr Tangstad-Holdal